ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ''Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ''

«Ας ανακαλύψουμε ό,τι μας ενώνει, ας γευτούμε ό,τι μας κάνει διαφορετικούς, ας αποφύγουμε ό,τι μας χωρίζει» είχε πει το 2002 ο Μπούτρος Γκάλι.
Στην παραπάνω ρήση του πρώην Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να συγκλίνουν και οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων του διεθνούς συνεδρίου «Ο άλλος στις διάφορες Θρησκείες», που συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στη σημερινή, πρωινή συνεδρία οι ομιλητές ανέδειξαν αυτό που ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του, ότι δηλαδή «το διαφορετικό είναι πλούτος, η διαφορά είναι πλούτος». Αλλά κι αυτό που οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης Carole Reich και Anne Brasseur έθεσαν ως πραγματικότητα στη σημερινή Ευρώπη, ότι δηλαδή το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι εξ ορισμού πολυπολιτισμικό και θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διαφορές που απορρέουν από μία διαφορετική θεώρηση της ιστορίας. Κοινός τόπος των εισηγήσεων της πρωινής συνεδρίας ήταν ότι θεμελιώδεις αξίες, όπως είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, η ανεκτικότητα, η αποδοχή του γεγονότος ότι η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και το όραμα για ένα κοινό μέλλον θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.

Κοινή θέση υπήρξε ακόμη ότι η εκπαίδευση αποτελεί «κλειδί» για την ενίσχυση και προώθηση της θρησκευτικής- και όχι μόνο- ανεκτικότητας. «Η γνώση της θρησκείας είναι μία βασική διάσταση του πολιτισμού και της ανάπτυξης της προσωπικότητας των νέων και- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα θα πρέπει να της δώσουν μία θέση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει ό,τι είναι δυνατόν (προς αυτή την κατεύθυνση)- στο μέτρο των δυνατοτήτων του- και ελπίζουμε πως οι δάσκαλοι, αλλά και το διοικητικό προσωπικό της εκπαίδευσης, θα ενισχύσουν τις προσπάθειές μας» δήλωσε σχετικά- μεταξύ άλλων- η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο συνέδριο Carole Reich.

Εξίσου σημαντικός με την εκπαίδευση είναι και ο ρόλος των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων στη διάδοση του μηνύματος του σεβασμού και της προστασίας της ελευθερίας της πίστης, της έκφρασης και των άλλων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Συνέλευση εκτιμά πως δεν είναι μόνο ευκταίο αλλά και απαραίτητο, οι διάφορες Εκκλησίες και οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες- και ιδιαίτερα οι χριστιανοί, οι εβραίοι και οι μουσουλμάνοι- να προβούν σε αμοιβαία αναγνώριση ο ένας του άλλου. Είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ όλοι- ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους ή τη θεώρηση που έχουν για τον κόσμο- να αποδεχθούν την εντατικοποίηση του διαλόγου που βασίζεται στην κοινή πεποίθηση της ισότιμης αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων και της προσήλωσης στις αρχές της δημοκρατίας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε η εισηγήτρια της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης, Εκπαίδευσης και Μέσων Ενημέρωσης για τη θρησκευτική πλευρά του Διαπολιτισμικού Διαλόγου, στο Συμβούλιο της Ευρώπης Anne Brasser.

Τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ανάπτυξη και διάδοσή του ανέλυσε από το βήμα του συνεδρίου ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο διάλογο με τον ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, τις άλλες δύο άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Καταδεικνύοντας δε την ιδιαίτερη βαρύτητα του διαθρησκειακού διαλόγου υπογράμμισε: «Η θρησκευτική εξωστρέφεια αποτελεί πηγή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και οδηγεί σε συγκρούσεις».

Για το κράτος και τη θρησκευτική ταυτότητα σε μία κοινωνία πολύ-θρησκευτική στην Ευρώπη μίλησε, τέλος, ο Francis Messner, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, επισημαίνοντας σχετικά με το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας ότι, η ελευθερία επιλογής θρησκείας συνεπάγεται και το δικαίωμα του να μην έχει κάποιος θρησκεία ή της ελευθερίας ν’ αλλάξει θρήσκευμα.

Το συνέδριο συνεχίζεται το απόγευμα με τοποθετήσεις για τη θεώρηση του άλλου στις διάφορες θρησκείες ανά τον κόσμο.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ