ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΤΙ ΑΠΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ!!!

Διαβάζουμε απο το AMEN.GR τα εξής:

«Χωρίς τον καθιερωμένο αγιασμό, που είθισται να τελείται σε ανάλογες περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα εγκαίνια του ΚΑΠΗ στην περιοχή του Μάννα, μετά την απόφαση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου να μη δεχτεί την πρόταση της δημοτικής αρχής για διπλό αγιασμό (ορθόδοξο και καθολικό), εκφράζοντας ανοιχτά την αντίρρησή της για την ανάμειξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μία ενορία στην οποία οι κάτοικοι ανήκουν στην πλειοψηφία τους στο καθολικό δόγμα.

Συγκεκριμένα, τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν μόλις ανακοινώθηκε στον Γενικό Βικάριο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και εφημέριο της ενορίας Μάννα π. Αντώνιο Βουτσίνο, ότι από τη στιγμή που το Σύνταγμα αναγνωρίζει ως επίσημο θρήσκευμα της Ελλάδας το ορθόδοξο δόγμα, ο αγιασμός κρατικών κληροδοτημάτων προβλέπεται μόνο από ορθόδοξους ιερείς. Στην προσπάθειά της να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα στόχευε σε μια ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο Εκκλησιών στην εκδήλωση, η πρόεδρος του ΟΠΑΚ Άννα Βαφία, μετά από πρωτοβουλία του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου π. Φλαβιανού Αλμπέσκου πρότεινε στον π. Αντώνιο να τελεστούν διαδοχικά δύο διαφορετικές ακολουθίες αγιασμού, εισπράττοντας ωστόσο ένα ηχηρό «όχι» από τον ίδιο, ο οποίος δε δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την εν λόγω πρόταση «γελοία» . Παράλληλα, εξαπόλυσε ευθείες βολές εναντίον του δήμου, με την κατηγορία ότι κάνει διακρίσεις εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας, αντιμετωπίζοντας τους πιστούς ως «πολίτες άλλης κατηγορίας». Άποψη, με την οποία - όπως τόνισε ο ίδιος - συμφωνεί και ο Επίσκοπος της Καθολικής Επισκοπής Σύρου κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο οποίος είχε εξουσιοδοτήσει τον π. Αντώνιο να τον εκπροσωπήσει στα εγκαίνια λειτουργίας της νέας αυτής κοινωνικής δομής.

«Ο δήμος κάνει δογματικές διακρίσεις»

«Εκτιμώντας ότι ο δήμαρχος κάνει διακρίσεις στο θέμα αυτό και ότι μας θεωρεί μιας άλλης κατηγορίας πολίτες του δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ο Επίσκοπος πήρε την απόφαση να μην παρευρεθεί κανένας μας», δήλωσε στο «ΛΟΓΟ» ο εφημέριος της ενορίας του Μάννα. «Όταν η κ. Βαφία είπε να τελεστούν δύο αγιασμοί, ένας ορθόδοξος και ένας καθολικός, της απάντησα κατηγορηματικά "αυτό ξεχάστε το". Είναι γελοίο και ειρωνεία να κάνουμε δύο αγιασμούς, λες και ο ένας είναι μουσουλμάνος και ο άλλος βουδιστής», πρόσθεσε, επιχειρώντας παράλληλα να ερμηνεύσει τους λόγους που ενισχύουν την εκδοχή ότι υπάρχει μια διαφορετική συμπεριφορά απέναντι τους. «Στο κάτω-κάτω, πάνω από 100 χρόνια αυτή η ενορία είναι καθολικού δόγματος. Από τη στιγμή που γίνεται ένα έργο εδώ, γιατί δε μπορεί ο καθολικός ιερέας να κάνει έναν αγιασμό. Είμαστε άλλη θρησκεία; Δεν είμαστε Χριστιανοί; Εφόσον λοιπόν η χώρα μας παραμένει η Ελλάδα των διακρίσεων και οι μειονότητες δεν είναι Έλληνες παρά μόνο στις φορολογίες, πιστεύω ότι κάποτε θα πρέπει να σταματήσουν αυτές οι παρεμβάσεις» τόνισε. Διασαφήνισε δε ότι η θέση που αναγκάστηκε να πάρει ήταν και για τον ίδιο οδυνηρή. «Πρώτος εγώ στεναχωρήθηκα, καθώς δεν ταιριάζει στη δική μου νοοτροπία», κατέληξε.

Ως εκ τούτου οι υπεύθυνοι της όλης εκδήλωσης, από τη δική τους πλευρά, φτάνοντας σε αδιέξοδο, έκριναν σκόπιμο να ακυρώσουν τον αγιασμό και να μη δώσουν μεγαλύτερη έκταση στο θέμα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι αντίθετα με τον εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο π. Φλαβιανός Αλμπέσκου, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β', καθώς και ο εφημέριος των Αγίων Αναργύρων π. Αντώνιος Χάλαρης, ο οποίος μέσα από δηλώσεις του στο «ΛΟΓΟ» δεν έκρυψε τη δυσφορία του σχετικά με τη στάση του π. Αντωνίου Βουτσίνου.

«Το Μάννα δεν είναι μόνο καθολικό»

«Τα κακώς κείμενα δεν έγιναν από μας, αλλά από κείνον» , σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι ίδιοι ήταν σύμφωνοι στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένας διπλός αγιασμός. Επεσήμανε πως έχει εσφαλμένα κυριαρχήσει η άποψη ότι η κοινότητα του Μάννα είναι «καθολικοκρατούμενη» , τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στα εγκαίνια του ΚΑΠΗ, οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί ήταν μοιρασμένοι 50-50. «Δεν είναι μόνο καθολική η περιοχή. Λάθος κάνει ο π. Αντώνιος. Διότι το Μάννα πλέον είναι προέκταση της Ερμούπολης. Υπάρχουν και πολλές ορθόδοξες οικογένειες εκεί. Αν καθόμαστε να υποστηρίζουμε ότι τα χωριά είναι καθολικά- όπως ακούγεται- και η Ερμούπολη ορθόδοξη, τότε καήκαμε. Τότε να μην πηγαίνουμε και εμείς να μένουμε στα χωριά, ούτε εκείνοι να κατεβαίνουν κάτω στην πόλη να ανοίγουν μαγαζιά» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Χριστός για να παρομοιάσει τους Φαρισαίους με τάφους, θα μπορούσαν να περιγράψουν το ίδιο επιτυχώς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. «Απ' έξω όμορφοι και στολισμένοι και από μέσα βρώμα και δυσωδία. Δηλαδή, τι κάνουμε; Κοιτάμε το περιτύλιγμα να είναι ωραίο και καθαρό και από μέσα να βρομάει; Αυτή την εντύπωση μου δίνει ο π. Αντώνιος» , σημείωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στο παρελθόν, δεν είχε έρθει ποτέ σε ρήξη μαζί του.

Παράλληλα αντέστρεψε τα πυρά περί διάκρισης, τα οποία εξαπολύει ο καθολικός βικάριος, υπογραμμίζοντας ότι στα 22 χρόνια που υπηρετεί ως κληρικός έχει δεχθεί μία μόλις πρόσκληση για να τελέσει τον αγιασμό στο δημοτικό σχολείο της Βάρης. «Δηλαδή εκεί δεν φοιτούν ορθόδοξα παιδιά; Πηγαίνουν μόνο καθολικά; Επιπλέον, στο σχολείο του Μάννα με φωνάζουν στη χάση και στη φέξη. Μόνο στο νηπιαγωγείο της κοινότητας πηγαίνω, επειδή το οικόπεδο που έχει χτιστεί το κτήριο είναι δωρεά των Αγίων Αναργύρων για το συγκεκριμένο σκοπό. Τη μια χρονιά τελεί τον αγιασμό ο καθολικός ιερέας και εγώ ή παρευρίσκομαι απλώς, ή δεν πηγαίνω καθόλου και την άλλη χρονιά τον κάνει ο ορθόδοξος. Όμως ούτε αυτό είναι σωστό» κατέληξε, κρίνοντας ότι δε θα έπρεπε η παρουσία τού ενός ιερέα να συνεπάγεται αυτομάτως τον παραγκωνισμό του άλλου, καθώς τέτοιες τακτικές δίνουν την εντύπωση ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες, το οποίο κατά το παρελθόν ταλάνιζε την τοπική κοινωνία, παραμένει μέχρι και σήμερα αγεφύρωτο.

«Δεν αναγνωρίζω κανένα θρησκευτικό χάσμα»

Ωστόσο η συνειδητή αποστασιοποίηση της Καθολικής Εκκλησίας από την εκδήλωση του ΟΠΑΚ, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους σύμβουλοι τόσο από τη δημοτική πλειοψηφία, όσο και από τη μειοψηφία, μέλη του ΚΑΠΗ, αλλά και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, προκάλεσε έντονη αναστάτωση και δυσφορία στους κόλπους του δήμου, με αποτέλεσμα να θεωρείται μέχρι και την τελευταία στιγμή αβέβαιη η παρουσία του δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα.
«Είναι ένα θέμα που με στενοχώρησε αφάνταστα. Την τελευταία στιγμή και μετά από παράκληση του φίλου μου Νίκου Ροσσολάτου αποφάσισα να παραστώ. Παρόλα αυτά όμως, θεωρώ ότι στο πλαίσιο της συζήτησης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο Τοπικών Εκκλησιών πρέπει να βρίσκεται η χρυσή τομή για τέτοια θέματα και να μην έρχεται σε δύσκολη θέση ο δήμος» υπογράμμισε ο δήμαρχος, καταβάλλοντος μάλιστα μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να κρύψει την απογοήτευσή του από τους δεκάδες παρευρισκόμενους που συγκεντρώθηκαν στο νέο τους «στέκι», για να χαρούν και να γιορτάσουν μαζί την ολοκλήρωση ενός μεγαλόπνοου έργου, που μετά από οχτώ χρόνια διαρκούς εργασίας είναι πλέον πραγματικότητα.

«Προσωπικά, λυπάμαι πολύ», δήλωσε με τη σειρά του στο «ΛΟΓΟ» ο πρώην αντιδήμαρχος Ερμούπολης και πρώην κοινοτάρχης του Μάννα Νίκος Ροσσολάτος. «Η χώρα μας, αλλά και το νησί μας, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και ας μη δημιουργήσουμε άλλο ένα, προπαντός χωρίς λόγο» , είπε. Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η κ. Βαφία, η οποία εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά επεσήμανε ότι, στα 18 χρόνια ενασχόλησής της με τα κοινά δεν έχει νιώσει μεγαλύτερη στεναχώρια από αυτή που της προκάλεσαν τα τελευταία γεγονότα, τονίζοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε σε τόσο ευάλωτη θέση. «Ούτε στα πιο άσχημά μου όνειρα δε θα ήθελα να συμβεί αυτό που μου συνέβη τη μέρα των εγκαινίων και δεν ήξερα τι να πω στους ανθρώπους που με ρωτούσαν με αγωνία, "πού είναι οι παπάδες μας; Πού είναι ο αγιασμός; Πώς θα ξεκινήσουμε κ. Άννα χωρίς αγιασμό;" Και εγώ τους ενθάρρυνα να έχουν εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ελπίζοντας ότι οι δύο εφημέριοι των ενοριών Μάννα και Αγίων Αναργύρων θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή της για την τέλεση διπλού αγιασμού μέσα στον επόμενο μήνα, μια θετική εξέλιξη που θα ήταν ικανή να σβήσει από το μυαλό της κάθε κακή θύμηση. «Αλλά να γίνουν την ίδια μέρα, γιατί αυτό είναι το αίσθημα του λαού της Σύρου. Θέλουμε να βλέπουμε και τις δύο Εκκλησίες μας μαζί και ενωμένες» , υπογράμμισε η πρόεδρος του ΟΠΑΚ, προσθέτοντας ότι η ίδια αισθάνεται αποστροφή κάθε φορά που ακούει τη λέξη «χάσμα». «Εγώ μεγάλωσα και διδάχτηκα μέσα από το σπίτι μου ότι δεν υφίσταται χάσμα, γι' αυτό δεν θα το παραδεχτώ. Ακόμα και να το δω και να πέσω η ίδια μέσα του, θα λέω όχι. Δεν έχουμε χάσμα οι ορθόδοξοι και οι καθολικοί» , δήλωσε κατηγορηματικά.

Σημείο επαφής και επικοινωνίας το νέο παράρτημα

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εγκαινίων, η κ. Βαφία μίλησε φανερά συγκινημένη για το νέο αυτό παράρτημα του ΚΑΠΗ, το οποίο σύντομα θα ανοίξει την «αγκαλιά» του στα μέλη του, φιλοδοξώντας να γίνει σημείο επαφής και επικοινωνίας ηλικιωμένων, αλλά και να συμβάλει κοινωνικά και ανθρώπινα στη στήριξη των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. «Εύχομαι από καρδιάς να το νιώσετε σαν το δεύτερο σπίτι σας» σημείωσε, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν για την υλοποίηση του.

Ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας ευχήθηκε με τη σειρά του το νέο αυτό κτήριο να αποτελέσει πηγή χαράς και διέξοδο από τα καθημερινά τους προβλήματα. Πρόσθεσε επίσης, ότι η κατασκευή μαζί με τον εξοπλισμό, κόστισε συνολικά 400.000 ευρώ, ενώ για το τέλος, παρακάλεσε «να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να δουλέψουμε εθελοντικά για να κρατήσουμε την κοινωνική αυτή δομή ανοιχτή για πάρα πολλά χρόνια».

Την αμέριστη χαρά και ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του ΚΑΠΗ εξέφρασε με τη σειρά του και ο Νίκος Ροσσολάτος, που σημείωσε χαριτολογώντας ότι αν και το έργο είχε πολλές φορές συγκριθεί με το Γεφύρι της Άρτας, εξαιτίας της πολυετούς υλοποίησής του, όταν υπάρχει διάθεση και «κυνήγι», όλα κάποτε φτάνουν στο τέλος τους.
Ευχές απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα Μάριος Βακόνδιος και ο επίτιμος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Μαρκουλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους χαιρετισμούς, μεταξύ των άλλων, έγινε ιδιαίτερη μνεία στον πρόωρα αποβιώσαντα υπάλληλο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, Γιώργο Συνοδινό, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση του έργου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε κέρασμα και οι παρευρισκόμενοι, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους τους κτηρίου, διασκέδασαν με τους μουσικούς και μοιράστηκαν μεταξύ τους όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές.


πηγή: εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, του Αντώνη Μπούμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ