ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 1821

''ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΝ της Πίστεως και της Πατρίδος ελάβαμε τα όπλα, υψώσαμε την σημαίαν του Σταυρού, γινήκαμε λιοντάρια και τους κατασπαράξαμε! Έλληνες! θα τους εξολοθρεύσωμεν τους Τούρκους, διότι ο Θεός μας βοηθεί, πολεμώντας δια την Πίστιν μας, δια την Πατρίδα μας, δια τους γέρους γονείς μας, δια τές γυναίκες και τές θυγατέρες μας, δια τ΄ αδύνατα τέκνα μας, δια τους αδελφούς και φίλους μας, δια την ζωήν μας, και την ιδιοκτησίαν μας, την ελευθερίαν μας, την τιμήν μας, δια τα δίκαια, τα οποία ο Θεός μας εχάρισε και χωρίς των οποίων δεν πρέπει να ζήσωμεν εις τον κόσμον. Όταν δ΄ο δίκαιος Θεός μας βοηθή, ποίος εχθρός θα δυνηθή ποτέ να μας αντισταθή;''

Θ. Κολοκοτρώνης


Το 1821 έχει για μας τους Έλληνας προπαντός πνευματικό νόημα. Γιατί πνευματικές κατ΄ εξοχήν σταθήκανε οι δυνάμεις που το πραγμάτωσαν.
Είναι μια καθαρή πηγή και ένας χώρος άγιος, όπου η Ελλάδα λούζει την ψυχή της.
Με το 1821, οι ρίζες της φυλής μας δροσίζονται και απλώνονται πιο βαθειά μέσα στην ιερή μας γή κι όλες οι αξίες που δίνουν υπόσταση στη νεώτερην ιστορία μας εδώθε έχουν την αρχή των κι εδω μετριέται η αντοχή των, κατά πως δοκιμάζεται ο χρυσός μέσα στην φωτιά.
Όπως άλλοτε, μια τέτοιαν ημέρα, «ο Λόγος σάρξ εγένετο», έτσι και τώρα η ελευθερία χάρις στο πνεύμα της Ορθοδοξίας και τη φιλοπατρία των Ελλήνων έγινε μια πραγματικότης.
Το 1821 είναι μεγάλο θαύμα, που δεν μπορεί να εξηγηθή με τα κοντόφθαλμα μέτρα της στεγνής λογικής. Είναι η θεική παρουσία στο ξέσπασμα της μες απο τη σκλαβιά τεσσάρων αιώνων, που «όλα τα πλάκωνε και τάσκιαζε», πλήν δεν υπόπτευε την ακοίμητη πίστη που έθρωσκε κάτω απ΄ αυτά, μέσα στου Γένους την ψυχή.
Το εξουθενωμένο έθνος μας «εν μια καρδία» κτύπησε αρματωμένο με την αρετή της Ορθοδοξίας τον τύρρανο. Τ΄ άρματά του δεν το βάραιναν, αλλά καθώς οι πανοπλίες σε κάποιους αγίους που ζωγράφιζαν οι ταπεινοί αγιογράφοι της Σκλαβιάς, έτσι και αυτά έτειναν να πάρουν το σχήμα των πτερύγων και φτερώσανε και σήκωσαν πάνω απο τους καπνούς των μαχών και το αίμα την αναγεννώμενην Ελλάδα, δίκαιην, ευσεβή, αληθινή και αθάνατη.
Γιατί ο Θεός σπλαχνίσθηκε τον λαό Του, τον πονεμένο και ταπεινωμένο. Και έτσι «εν τη ταπεινώσει η κρίσις αυτού ήρθη· την δέ γενεάν αυτού της διηγήσεται;» «Είναι αδύνατες οι θέσεις κι εμείς - γράφει ο Μακρυγιάννης - όμως είναι δυνατός ο Θεός που μας προστατεύει».
Μονάχα μες απο τον πόνο και την πίστη μπορεί να καταλάβη κανένας το δίδαγμα που φεγγοβολεί το 1821.
Αυτή την καυτερή σημασία του ας την τυπώσωμε στις ψυχές μας οι σημερινοί Έλληνες σας σφραγίδα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ