ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μακαριώτατε, είναι οι Αρμένιοι Ορθόδοξοι;


Πλήθος ερωτημάτων δημιουργούν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αρμενίας. Δημοσιεύουμε πιο κάτω το σχετικό δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής. Οι υπογραμμίσεις (έντονα γράμματα) είναι δικές μας. Θα επανέλθουμε στο θέμα.

Συνάντηση Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan

Με τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Μακαριώτατος. Κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τους άριστους δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς και τις δύο Εκκλησίες. Διαβάστε τις δηλώσεις του Μακαριωτάτου και του κ. Sargsyan.
Ο Μακαριώτατος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:«Οι δύο λαοί μας έχουν παράλληλους βίους. Έχουν έναν πολιτισμό που ανάγεται στους παλαιούς χρόνους γνώρισαν και πολύ πόνο και δυστυχία από τους ίδιους ανθρώπους, αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα και κάνοντας τον ίδιο αγώνα.... Όλοι μας έχουμε διαβάσει και έχουμε παρακολουθήσει την τραγωδία του αρμενικού λαού, τον ξεριζωμό τους, αλλά πιστεύουμε ότι και εσείς γνωρίζετε όσα έζησαν οι Έλληνες και με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκαν στη γειτονική χώρα.
Αυτή είναι όμως η ιστορία και πρέπει στην ιστορία να κάνουμε εμβαθύνσεις και να φιλοσοφούμε. Και το πρώτο που θα μπορούσε κανείς να σημειώσει είναι ότι αυτός ο λαός της Αρμενίας δέχθηκε και τις δυσκολίες και τις ξεπέρασε στηριζόμενος στην Ορθόδοξη πίστη. Και ο λαός σας έμεινε χωρίς κρατική υπόσταση και τη θέση της ανέλαβε η Εκκλησία, ώστε εθναρχούσα να καθοδηγήσει και να συντηρήσει αυτόν τον λαό. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σ’ αυτό τον τόπο για αιώνες όταν η Εκκλησία σκέπαζε, στήριζε και βοηθούσε αυτόν τον λαό. Αυτά όμως όλα πέρασαν κύριε Πρόεδρε και σήμερα ζούμε σε μια άλλη εποχή που έχει τις δικές της δυσκολίες και τα δικά της προβλήματα.

Νομίζω ότι η συνεργασία μας, ιδιαίτερα ο σύνδεσμός μας με την Ορθόδοξη πίστη και η προσπάθειά μας να είμαστε ενωμένοι όλοι οι Ορθόδοξοι είναι ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει τις σημερινές δυσκολίες.
Κύριε Πρόεδρε, αναφέρατε προηγουμένως πως οι αξίες της Ορθόδοξης πίστης ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε αναντικατάστατες. Όταν αυτά ακούγονται από απλούς ανθρώπους ασφαλώς έχουν τη σημασία τους, αλλά όταν λέγονται από τα χείλη του Προέδρου μιας φίλης χώρας όπως είναι η Αρμενία έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σας παρακαλούμε και πατρικώς σας προτρέπουμε να κάνετε τον αγώνα σας και να προσθέσετε και εσείς τη δική σας πέτρα στην ένωση όλων των Ορθοδόξων, όπου και αν βρίσκονται».

Από την πλευρά του ο κ. Sargsyan επισήμανε:
«Η μακραίωνη ιστορία των δύο λαών μας χαρακτηρίζεται από τον ρόλο που έπαιξαν οι δύο Εκκλησίες μας. Και ευτυχώς καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μακραίωνης ιστορίας τίποτα δεν σκίασε τη σχέση ούτε των δύο λαών μας, ούτε των δύο Εκκλησιών μας. Ο κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται, ωστόσο αυτό που δεν αλλάζει και είναι το πιο σημαντικό είναι η πίστη και ο ρόλος που διαδραματίζει.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων και επειδή δεν υπήρχε κρατική οντότητα ο λαός μας στηρίχθηκε και πάρα πολύ μάλιστα στο ρόλο της Αρμενικής Εκκλησίας. Η Εκκλησία μας είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να διαφυλάξουμε τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας. Και σήμερα η Εκκλησία μας διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τη μόρφωση του λαού μας. Σας μετέφερα ήδη Μακαριώτατε την πρόσκληση του Πατριάρχη μας και εμείς με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε στη χώρα μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος στις δηλώσεις του έκανε αναφορά στο λαό της Αρμενίας και είπε πως ο λαός αυτός στηρίχτηκε «στην Ορθόδοξη πίστη» (!) για να ξεπεράσει τις μεγάλες δοκιμασίες του. Έκανε επίσης λόγο για «σύνδεσμο» Ελλήνων και Αρμενίων «με την Ορθόδοξη πίστη»! Τέλος προέτρεψε τον Πρόεδρο των Αρμενίων «να κάνετε τον αγώνα σας και να προσθέσετε και εσείς τη δική σας πέτρα στην ένωση όλων των Ορθοδόξων»!
Πρόκειται για ξαφνικό οικουμενιστικό ξέσπασμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου; Πως αλήθεια να ερμηνεύσει κανείς την αποσιώπηση της αλήθειας ότι ο πράγματι φιλικός λαός των Αρμενίων δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά στην αίρεση του Μονοφυσιτισμού;... Βεβαίως είναι γνωστό ότι πολλοί οικουμενιστές στις μέρες μας καταπατώντας τα όρια που έθεσαν οι άγιοι Πατέρες προχωρούν σε αναγνώριση των Μυστηρίων των μονοφυσιτών Κοπτών και Αρμενίων. Αλλά και θεολόγοι (ακόμη και πανεπιστημιακοί) έχουν «αποδείξει» την «ορθοδοξία των Αρμενίων»! Όμως ποτέ ως τώρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν μας είχε δείξει σημεία συμφωνίας με τέτοιες οικουμενιστικές στάσεις έναντι των μονοφυσιτών. Για τούτο και οι σημερινές δηλώσεις του αποτελούν πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Και πως, Μακαριώτατε, κάνετε λόγο για «ένωση των Ορθοδόξων»; Πότε διασπάστηκαν οι Ορθόδοξοι και επιζητούν την ένωση; Ή μήπως μονοφυσίτες Αρμένοι και Ορθόδοξοι είναι τα δύο διασπασμένα μέρη της Μίας Ορθόδοξης Εκκλησίας;
Οι σημερινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κάνουν πολύ επίκαιρο παλαιότερο άρθρο (κυκλοφορεί και σε τεύχος) του π. Θεοδώρου Ζήση με τον τίτλο «ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ; ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΦΩΤΙΟΥ». Το άρθρο ξεκινάει με τις εξής διαφωτιστικές θέσεις: «Οἱ Ἀρμένιοι εἶναι ἕνας εὐγενὴς καὶ ἡρωικὸς λαὸς ποὺ κατέβαλαν μεγάλο τίμημα ἀγώνων καὶ θυσίας γιὰ νὰ ἐξασφαλίσουν τὸ δικαίωμα τῆς ἱστορικῆς τους ὑπάρξεως. Ἀπὸ τῆς πλευρᾶς αὐτῆς οἱ Ἕλληνες τοὺς ἀντιμετωπίζουμε μὲ πολλὴ συμπάθεια, γιατὶ νοιώθουμε ὅτι εἴμαστε ὁμοιοπαθεῖς, ὅτι ἱστορικὰ καὶ ὡς πρὸς ἄλλα στοιχεῖα καὶ πλευρὲς τῆς ζωῆς συγγενεύουμε, πολὺ περισσότερο μάλιστα ἀφοῦ καὶ αὐτοὶ εἶναι Χριστιανοί.
Ὑπάρχει ὅμως καὶ μία ἄλλη σημαντικὴ πλευρὰ τοῦ ζητήματος ποὺ ἔχει σχέση μὲ τὴν ἐκκλησιαστική τους ταυτότητα, σύμφωνα μὲ τὴν ὁποία κατὰ παράδοση θεωροῦμε τοὺς Ἀρμενίους ὡς αἱρετικοὺς Μονοφυσῖτες. Αὐτὸ στὶς ἡμέρες μας, ὅπου ὅλα σχετικοποιοῦνται καὶ ἀμβλύνονται, καὶ ἡ παράδοση δὲν παίζει ἀποφαστιστικὸ ρόλο, τείνει νὰ σκεπασθεῖ, νὰ ξεχασθεῖ καὶ νὰ ἀλλοιωθεῖ μὲ ἄλλη θεώρηση, ἡ ὁποία στὰ πλαίσια τοῦ χριστιανικοῦ Οἱκουμενισμοῦ μειώνει τὶς διαφορές μέχρις ἐξαφανίσεως καὶ μεγαλοποιεῖ τὶς ὁμοιότητες μέχρι γιγαντισμοῦ. Σύμφωνα μὲ αὐτὴ τὴ θεώρηση οἱ Ἀρμένιοι εἶναι κατὰ πάντα Ὀρθόδοξοι, ὅπως καὶ ἐμεῖς, καὶ οἱ διαφορὲς ποὺ μᾶς χωρίζουν εἶναι ἀσήμαντες καὶ έπουσιώδεις. Αὐτὸ ἀποτελεῖ καὶ βασικὴ κατευθυντήρια γραμμὴ τοῦ διεξαγομένου Θεολογικοῦ Διαλόγου μεταξὺ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καὶ τῶν Ἀντιχαλκηδονίων, στοὺς ὁποίους ἀνήκουν οἱ Ἀρμένιοι.»

ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ