ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ ΑΝΤΙΠΑΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

whos.amung.us

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ!!!


Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ!


Του κ. Ιωάννη Τάτση

====================


O Mεσσηνίας Χρυσόστομος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διάλογο με τους Παπικούς στη Βιέννη.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη σημερινή (2/9/2010) δεύτερη συνεδρία της για το μήνα Σεπτέμβριο "όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην συνάντηση της Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βιέννη, από 19 έως 27 Σεπτεμβρίου 2010".

Ο ορισμός του Μητροπολίτου Μεσσηνίας χωρίς την προηγούμενη εξέταση των ενστάσεων τόσο του Μητροπολίτη Κυθήρ

ων περί των θεολογικών θέσεων του Μητροπολίτη Μεσσηνίας περί Εκκλησίας όσο και άλλων θεολόγων και πανεπιστημιακών, όπως του κ. Τσελεγγίδη, καθιστά τουλάχιστον προβληματική την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διάλογο με τους Παπικούς.


Είχε προηγηθεί η Επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων προς τη Σύνοδο με την οποία ζητούνταν έλεγχος των εκκλησιολογικών θέσεων του Μητροπολίτη Μεσσηνίας αλλά ούτε η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας το Μάιο ούτε η σημερινή Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τις σοβαρές επισημάνσεις του Μητροπολίτη Κυθήρων. Αλλά και σχετικά κείμενα του καθηγητή Δ. Τσελεγγίδη και άλλων θεολόγων και κληρικών δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από τους συνοδικούς Ιεράρχες.


Τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο μικρά πλέον ώστε να φαίνεται πως το ζήτημα της εκπροσώπησης της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει κλείσει. Η επόμενη τακτική σύγκληση της Ιεραρχίας είναι ορισμένη για τον μήνα Οκτώβριο, οπότε θα έχουν λήξει οι εργασίες της Μικτής Επιτροπής Διαλόγου στη Βιέννη. Ο Διάλογος συνεχίζεται στη Βιέννη από 19-27 Σεπτεμβρίου με θέμα το παπικό πρωτείο κατά την πρώτη χιλιετία. Η σημερινή απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος για αποστολή σε αυτόν το Διάλογο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ουδόλως ταράζει τους οικουμενιστικούς φαναριώτικους σχεδιασμούς αφού ως γνωστόν υπάρχει πλήρης σύμπλευση του συγκεκριμένου Μητροπολίτη με τον συμπρόεδρο (από την πλευρά των Ορθοδόξων) της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα.


Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις ο Διάλογος από ορθοδόξου απόψεως καθίσταται εξαρχής προβληματικός, όχι μόνο γιατί το συζητούμενο θέμα έπρεπε να ακολουθήσει μετά τη συζήτηση άλλων θεμάτων που άπτονται άμεσα της Πίστεως, όπως το Filioque και η «κτιστή χάρις» αλλά και γιατί τα εκπροσωπούντα την Ορθόδοξη Εκκλησία πρόσωπα δεν τυγχάνουν της αποδοχής του μεγαλύτερου μέρους του πιστού ορθόδοξου κλήρου και λαού. Όποια απόφαση και αν ληφθεί, όποιο κείμενο και αν υπογραφεί, ως προϊόν του Διαλόγου αυτού, δεν μπορεί να έχει καμία δεσμευτική ισχύ, ούτε κύρος για την Ορθόδοξη Εκκλησία.


Είναι πάντως λυπηρό ότι ο Αρχιεπίσκοπος, αφήνοντας το ζήτημα του Διαλόγου με τους Παπικούς για την τελευταία στιγμή, μεθοδικά θέτει στο περιθώριο τις Ορθόδοξες φωνές που ανησυχούν για όσα ακούγονται στο Διάλογο αυτό και συνεχίζει την τακτική της παραχώρησης όλων των σχετικών με τους Παπικούς ζητημάτων στην φαναριώτικη πρωτοβουλία.


Επίσης η απόφαση λαμβάνεται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και όχι από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα έπρεπε να αποφασίζει για τα μείζονα αυτά ζητήματα της Πίστεως.


Θα επανέλθουμε στο θέμα.



ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου







free counters

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΗΣ ΡΑΒΕΝΝΑΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ